EN | IT | ES | MK | GR |
Комуникација преку Интернет, видливост и вмрежување за бизниси од културен туризам
Повратни информации    |       Пушти аудио    |    Преземи содржина: / /


  ВидеаШто да се земе предвид при креирање веб-страница?

Зошто да се креира веб-страница?Кликни за да прочиташ  

Главната цел на веб-страницата е да направи себепромоција на Интернет и да им обезбеди на корисниците информации за услугите и производите што може да ги понуди нашиот бизнис. Во туристичкиот сектор е особено релевантен бидејќи го олеснува контактот помеѓу претпријатието и клиентот (што не е секогаш можно офлајн).
Кога креирате ефективна веб-страница за вашиот бизнис, треба да се земат предвид многу точки. Одлуките мора да бидат внимателни и да ги земаат предвид карактеристиките, целите и клиентите на нашето претпријатие.
Во денешно време, ако не сте на Интернет, НЕ ПОСТОИТЕ. Затоа, потребно е да се развие веб-страница за да можат што повеќе корисници да пристапат до неа, и да се направи познат нашиот бизнис.

ЦелиКликни за да прочиташ  

Поставете ги главните цели на вашата одредена стратегија преку Интернет. Одлуките донесени во процесот на креирање на нашата веб-страница мора да ги следат овие цели. Со утврдување на овие цели што треба да се следат, процесот на развој е појасен, оставајќи ги настрана произволните одлуки кои не носат никаква корист.
На пример, ако управуваме со онлајн продавница, нашата цел ќе биде продажба на производи. Наместо тоа, компанија за графички дизајни ќе ги изложи своите дела на нивната веб-страница и нивната цел ќе бидат информации и контакт. Во туристички случај, нашата веб-страница мора да биде комбинација од обете цели.

 

Веб дизајнКликни за да прочиташ  

Дизајнот на нашата веб-страница е многу важен, бидејќи „сликата вреди илјада зборови“.
Мора да ја земете предвид јавноста кон која се насочени нашите услуги (возраст, ниво на образование, јазик…). Затоа, нашиот веб-дизајн мора да биде насочен кон нашите клиенти, а не на друг начин.
Добриот логотип е неопходен бидејќи на нашата компанија и дава слика што му овозможува на клиентот полесно да се сеќава на нас. Ова исто така ќе обезбеди кредибилитет и сериозност. Употребата на одредени бои (корпоративни бои) исто така ќе овозможи пренесување на специфични сензации.

Олеснете ја навигацијата преку ИнтернетКликни за да прочиташ  

Нашата веб-страница мора да биде лесна за употреба, а не да му го отежнува пристапот на корисникот, бидејќи може да ги натера да бараат други веб-страници. Пристапноста е целосно неопходна; содржината, деловите и информациите мора да бидат јасно структурирани и видливи. Во спротивно, корисникот ќе бара алтернативи во претпријатијата за компетенции.
Исто така, позитивно е да се олесни читањето на информациите, намалувајќи ги на кратки пасуси, со специфичен клучен збор што овозможува откривање на информациите за кои се интересираат корисниците.

 

Адаптивен дизајн: ОдговоренКликни за да прочиташ  

Одговорниот дизајн овозможува правилна визуелизација на нашата веб-страница без оглед на уредот од кој пристапуваме (паметни телефони, таблети, компјутери) со прилагодување на нашата веб-страница.
Одговорниот дизајн овозможува извонредна пристапност, бидејќи веб-страницата ќе продолжи да ги нуди сите нивни можности, без оглед на користениот уред.

 

Информации и референцаКликни за да прочиташ  

Кога креираме веб-страница, можеме да се ставиме на професионални раце, или да ја развиеме сами. Двете се целосно прифатливи, но ако решиме да развиеме своја веб-страница, мора да се пребараме и да се информираме.
-Истражувајте успешни веб-страници што ги знаете: каков е нивниот веб дизајн? Како ги изложуваат информациите или производите? Дали е лесно да се движите низ нивната платформа? Што го привлекува вашето внимание?
-Користете ги овие модели како референца, но НЕ ПЛАГИЈАРИЗИРАЈТЕ. Истражете го нивниот клуч за успех и применете ги стратегиите и целите на вашиот бизнис. Да се имаат референци не е лошо, да се имитира е.
-Иновација: Сè на Интернет постојано се менува. Илјадници веб-страници се создаваат и ажурираат секоја минута. Ако забележите дека нешто не работи на вашата веб-страница, не плашете се да го промените.