EN | IT | ES | MK | GR |
Алатки за опишување и потврдување на деловни идеи
Повратни информации    |       Пушти аудио    |    Преземи содржина: / /


  ВидеаВовед во модулот

Опишете го вашиот start – upКликни за да прочиташ  

Стратегиите за опишување се важни. Претприемачите тоа добро го знаат. Дали ти? Новите претприемачи секогаш треба да бидат подготвени да ги изнесат своите идеи. Никогаш не знаете кога ќе се појави можност. За да бидете поподготвени, направете ги своите описи однапред, запаметете ги и бидете подготвени да ги ставите во функција кога ќе дојде вистинското време.
Опишувањето не е воопшто едноставно. Треба да го покаже вашиот деловен отпечаток, вашата визија и, доколку ситуацијата го овозможи тоа, врските помеѓу вашите почетни деловни цели, организациски единици, деловни функции и услуги и степенот до кој ја поддржува и придонесува за да се направи вашата деловна стратегија остварлива.

 

 

Како да опишувате?Кликни за да прочиташ  

Начинот на кој им опишувате на инвеститорите, клиентите или другите деловни партнери зависи, се разбира, од специфичната ситуација. Но, за каков вид описи треба да бидете подготвени да претставите?

Во вашиот куфер за комуникација секогаш мора да имате подготвено најмалку три различни планови за опишување. Никогаш не знаете кога ќе ви се случи вистинската пригода, ниту колку време имате за да ги убедите луѓето за исправноста на вашата идеја и необичноста на вашата деловна активност.

Има најмалку три описи што мора да ги земете во предвид: краток опис, опис две / три реченици, сублимиран опис.

A. Краток (лифт) опис. Името кажува сè за тоа. Тоа е краток опис на идеја, производ или компанија; тој го објаснува концептот на таков начин што секој слушател може да го разбере за краток временски период. Времето што можете да го споделите со некој друг, чекајќи го лифтот и потоа заедно се возите од приземјето до, да речеме, на 9-ти кат во зграда. Овој опис - не мора говор, туку и слика или кратко видео - обично објаснува за кого е наменето, што прави, зошто е потребно и како ќе се заврши. Краткиот лифт опис не мора да ги вклучува сите овие компоненти, но обично барем објаснува каква е идејата, производот, компанијата или лицето и нивната вредност.

Б. Опис од две-три реченици. И вториот вид на опишување е самообјаснувачки. Овој опис мора да навидум да изгледа како спонтан одговор, но реално е далеку од тоа. Мора да бидете подготвени да објасните во првата реченица што правите: целосно, но кратко резиме за тоа што прави или обезбедува вашата компанија. Потоа, во втората реченица мора да дефинирате што сакате да постигнете и зошто вие, вашите производи и вашите услуги се различни - и подобри - од вашите конкуренти. Треба да ја пренесете единствената вредност што му ја донесувате на светот со само една реченица. Ве молиме, не правете грешка да бидете општи со оваа втора реченица. Ако користите опис со две реченици, сакате другата личност да ве запомни и (ако го направите правилно) да ги натерате да се запрашаат дали им треба тоа што вие го правите.

Како и да е, знаете да броите: ова е опишување со две реченици. Ако сакате да го направите три, можете да започнете со реченица со спојка: спојката обезбедува информации за вашата публика со која тие можат веднаш да разберат, да се поврзат и да создадат ментални асоцијации. Клучно е слушателот да може брзо да ја обработи вашата спојка, инаку наместо да ја слуша вашата втора реченица (највредната реченица), тие се расеани од обидот да ја разберат првата.

Опишувањето со две / три реченици може да се користи и како почетна точка за краткиот (за во лифт)опис: кога го изработувате вашиот краток опис, користете ги овие две / три реченици како премиса на вашиот опис и ако возењето со лифт е подолго од очекуваното , да го продолжиме говорот со четврта, петта, шеста реченица.

В. Сублимиран опис. Последната алатка што ви треба (но не и најважната) е сублимираниот опис Сублимираниот опис е совршена алатка за потрошувачите и обожавателите кои шират глас за вашата компанија. Тоа е единствена реченица што ја дестилира визијата на вашата компанија. Со други зборови, тоа е како супер-кондензиран краток (лифт) опис.

Холивуд ја користеше и усовршуваше уметноста на сублимиран опис за рекламирање на своите филмови, но други едноставни примери на сублимиран опис може да бидат Dogster, кој се промовира себеси како „ Френдстер за кучиња“ и „Bookswim“ опишувајќи се себеси како „Нетфликс за книги“.

Зошто сублимираните описи се толку важни?Кликни за да прочиташ  

Можеби мислите дека само една реченица не може да каже ништо интересно за вашиот бизнис. Но, потценувањето на важноста на сублимираниот опис може да биде многу ризично. Ако сакате да бидете запаметени, вашиот сублимираниот опис мора да биде навистина ефективен!
Прво, сублимираниот опис им овозможува на другите (потрошувачи, инвеститори и медиуми) веднаш да разберат што прави вашата компанија, инвеститорите го користат теренот кога ќе им кажат на своите партнери за вашата компанија и печатот го користи теренот кога ја покриваат вашата компанија (што исто така дозволува нивните читатели брзо да разберат кои сте и што правите).
Второ, сублимираниот опис нуди извесен доказ за потенцијалните инвеститори дека деловниот модел има смисла. На пример, еден инвеститор може да помисли: „добро Френдстер беше доста успешен; затоа примената на истиот модел на кучиња има и интуиција и треба да биде успешна “.
Сумирање: Да се изгради ефективен сублимиран опис е нешто од најголемо значење, особено за стартапите!

Како да се изгради ефективен сублимиран опис?Кликни за да прочиташ  

„Сумирајте ги деловните активности на компанијата на задната страна на визит-картичката“. Ова мора да биде ефективен сублимиран опис според SEQUOIA CAPITAL.
Сублимираниот опис мора да биде способен да го концентрира само во една или две кратки реченици проблемот и решението што го предлагате. Лошите описи започнуваат и траат во врска со производот, но ако можете да дојдете до идеја за сублимиран опис, ќе ги зголемите вашите шанси за успех.
 
Па еве ви неколку совети и трикови за да напишете опис:
А. Описот треба да биде краток: една до две реченици; нешто подолго и се ризикува да се изгуби интересот и влијанието.
Б.  Описот е идеја што им се допаѓа на масите, оригинална и генијална; тоа е нешто што ве слуша како размислувате: „Зошто претходно не размислував за тоа?“; тоа е нешто што треба да ја направите вашата идеја лесна за каталогизација. Добриот концепт треба да биде уникатен и универзален; без разлика дали ќе пронајдете нова идеја или е веќе позната идеја на која ќе и дадете оригинален пресврт, важно е што е единствена и универзална и секој може да се поврзе со неа.
В. Луѓето треба да можат да разберат кој е проблемот што ќе го решите: да бидете краток и концизен, може да ги комбинирате градежните блокови со употреба на аналогија, синтеза, спротивставување, комбинација, како и да е.
Г. Луѓето мора да разберат дека можете да го решите нивниот проблем: можете да користите аналогија, референци; поврзете ја вашата идеја со бизнисот и формулите со кои повеќето луѓе се запознати: описот мора да има масовна комерцијална привлечност.
Д. Вежбајте се со играње улоги: ставете се во местото на вашите захтевни клиенти или зафатен инвеститор.
Ѓ. Crowdsource: Пробајте се на терен, прашувајќи го вашиот пријател и семејство.
Е. Продолжете со бура на идеи сè додека нешто не кликне и не помислите: „Зошто не порано?“
 
На крајот, да погледнеме неколку примери, од бизнисот и од Холивуд, кои можат да ви помогнат да ги примените овие „правила“ во пракса.
Dogster: „ Френдстер за кучиња“
Cisco: „Ние вмрежуваме мрежи“
Sequoia: „Претприемачи зад претприемачите“
Backdraft: „Топ ган во пожарна“
Liar Liar: „адвокат е принуден да ја кажува вистината 24 часа“
Hook: „што ако Питер Пан пораснеше?“
Javelin

Javelin табелаКликни за да прочиташ  

Javelin табелата за експерименти е концепт развиен од пристапот на Lean Startup. Тоа е алатка за потврдување на идеите преку експериментирање. Лесно е да се разбере, започнува брзо, забавно е, привлечно и ви помага брзо да ги фокусирате неуспесите за да успеете побрзо.

Цел и функционирање на Javelin табелаКликни за да прочиташ  

Целта на Javelin табелата за стартапи е:
- Откривање на клиенти (идентификација на клиент);
- дефинирање на проблем - соодветно решение;
- валидација на идејата;
- оптимално дефинирање на стратегијата.
 
Тоа е визуелна табела која ви помага да ги претворите вашите идеи во експерименти преку:
Дефинирање на хипотези: Клиент, проблем и решение;
Идентификување на најризичните претпоставки за тестирање: оние кои клучни за одржливоста на бизнисот и најмала количина на достапни податоци;
Дефинирање на методите на експериментирање и критериумите за успех (т.е. Интервју, Пред-продажба, Консиерж);
Излезете од зградата и соберете податоци;
Анализирајте ги резултатите и научете: Фокусирајте се на клучните учења што ќе го поттикнат вашиот следен експеримент
 
Донесете одлука за вртење или истрајност:
  • Вртење, ако резултатите не ги исполнуваат критериумите за успех: промена на клиент или хипотезата за проблемот
  • Истрај, ако твоите резултати ги исполнија или надминаа критериумите за успех: креирај поризични претпоставки и дефинирај повеќе експерименти
Како табела за процеси, Javelin табелата е визуелен приказ на вашиот план за тестирање. Со тоа што можете да ги визуелизирате вашите тековни и идни чекори, можете побрзо да донесувате одлуки во врска со патот на вашиот производ или услуга.
Javelin табелата е поставена вертикално и се состои од 2 дела: лева и десна страна. Не заборавајте да започнете од левата страна (Област за бура на идеи). Откако ќе го имате вашиот образец, можете да го испечатите или да го користите на онлајн.
Процесот што го следи Javelin табелата се сведува на три основни области.

 

Лева страна: Област за бура на идеиКликни за да прочиташ  

Левиот дел од Javelin табелата е оној на бура на идеи, во кој сите различни хипотези што треба да се тестираат можат да бидат наведени преку налепници.
Хипотезата е поделена на три вида:
Клиент: Започнете со наведување на сегменти на клиенти;
Проблем;
Решение.

Фокусирајте се прво на разбирање и потврдување на клиентот и проблемот пред да започнете со решение затоа што:

Секој клиент има проблем;
Секој проблем има решение;
Не секое решение има проблем;
Не секој проблем има клиент.
Сумирано треба да го дефинирате следново:
Кој е твојот клиент? Бидете што е можно поспецифични.
Што е проблемот? Изразете го од перспектива на вашиот клиент.
Дефинирајте го решението само откако ќе потврдите проблем што вреди да се реши.
Наведете ги претпоставките што треба да бидат точни, за хипотезата да биде вистинита.

 

Десна страна: Оперативна областКликни за да прочиташ  

Десниот дел од Javelin табелата е оперативен дел, каде што ќе бидат извршени експериментите. Експериментите се создаваат со комбинирање на различни начини на хипотезите изнесени во претходната точка.

Во овој дел наоѓаме:
Клиент;
Проблем;
Решение;
Најризична претпоставка;
Критериум за метод и успех.

Во овој дел од графичката табела се извршени сите потребни тестови за да се потврдат тезите направени за секоја од анализираните точки (клиент, проблем, решение, поризични претпоставки).
Во последната линија од шемата „методи и критериуми за успех“, KPI (клучни индикатори за успешност) мора да се воспостави и следи. Овие индикатори се корисни за да се потврди дали првичните хипотези можат да се потврдат или не.
Примери за KPI можат да бидат: број на посетители на вашата веб-страница, постигната стапка на конверзија, просечна нумеричка вредност на нарачки итн.
 

Долен дел: Излезете од зградатаКликни за да прочиташ  

„Излези од зградата“ се наоѓа на дното и е крајниот дел од табелата каде што мора да се вметнат податоците што може да се добијат со практикување со извршените тестови.
Оваа фаза се одвива со собирање и толкување на податоците. Двете точки што ја сочинуваат оваа последна фаза на Javelin табелата се:
Резултат и одлука. Потребно е да се утврди дали хипотезите можат да се потврдат или не според утврдените критериуми и методи;
Учење. Тука мора да ги предложиме заклучоците од целата хипотеза и процесот на тестирање за секоја од точките. Запомнете дека целта да се биде успешен е да се одговори на реалната потреба на пазарот.

 

Certificate


 Клучни зборови

Валидација на идеи, откривање на клиенти, ефективна комуникација, краток (лифт) опис на идеи, сублимиран опис


 Цели

Ефективна комуникација на вашиот бизнис (идеја, цел, производ, услуга) до потенцијални инвеститори, партнери и клиенти;
Откријте како да напишете краток (лифт) опис на идеи за вашиот бизнис;
Потврдете ја вашата идеја преку експерименти;
Откријте кој е клиент, како да се запознае најдобро и достигнете го лесно;
Стекнете вештини во Lean Start-up.


 Опис:

Во овој модул ќе научите колку е клучно да се пренесе за кратко време вашата деловна идеја и визија и како можете едноставно да ги потврдите.
Во првиот дел ќе научите што е краток опис, зошто е толку важно за вашата деловна активност да имате силен сублимиран опис и како да направите добар.
Давањето краток опис не е воопшто едноставно. Треба да го покаже вашиот деловен отпечаток, вашата визија и, доколку ситуацијата го овозможи тоа, врските помеѓу вашите почетни деловни цели, организациски единици, деловни функции и услуги и степенот до кој ја поддржува и придонесува за да се направи вашата деловна стратегија остварлива. И сублимираниот опис, описот од една или две кратки реченици, е исто толку клучен колку и тешко е да се напише.
Во вториот дел ќе ви биде презентирана алатка, Javelin Табела за експерименти за да ги потврдите идеите преку експериментирање. Лесно е да се разбере, започнува брзо, забавно е, привлечно и ви помага брзо да ги фокусирате неуспесите за да успеете побрзо. Неговата цел е идентификување на клиентите, дефинирање на соодветно решение за проблем, потврдување идеи, дефинирање стратегии.
Како табела за процеси, Javelin табелата е визуелна табела која ви помага да ги претворите вашите идеи во експерименти; тоа е визуелно претставување на вашиот план за тестирање. Со тоа што можете да ги визуелизирате вашите тековни и идни чекори, можете побрзо да донесувате одлуки во врска со патот на вашиот производ или услуга.


 Прашања за самоевалуација:

1. Кои се разликите помеѓу краткиот, две / три реченици и сублимираниот опис?
2. Зошто е толку важно да не се потценува вредноста на сублимираниот опис?
3. Колку и кои делови можете да ги најдете во Javelin табелата?
4. Која е главната цел на Javelin табелата?


 Библиографија

Massimiliano Bellavista, The Naked Pitcher Blog, https://massimilianobellavista.wordpress.com/the-naked-pitcher/
Willemijn van den Broek, The High Concept Pitch – Bring your elevator pitch to the next level, https://hatrabbits.com/en/high-concept-pitch/
Dave Lavinsky, What’s Your High Concept Pitch?, https://www.growthink.com/content/whats-your-high-concept-pitch
Maurizio La Cava, Come creare un Pitch di successo per la tua attività. Una guida, https://startupitalia.eu/144862-20151223-guida-pitch-deck
Jill Williamson, What is a High Concept Pitch and How Do You Write One?, https://goteenwriters.com/2014/08/20/what-is-a-high-concept-pitch-and-how-do-you-write-one/
Julia Valdez, Complete the Javelin Board and Speak with Your First Customers, http://connorgillivan.com/complete-the-javelin-board-and-speak-with-your-first-customers/
Javelin, Tutorial Video, https://www.javelin.com/beta
Javelin, Platform for Training, http://www.javelin.com/academy
  Дополнителен материјал за обуката