EN | IT | ES | MK | GR |
Историја и развојна улога на римските патишта
Повратни информации    |       Пушти аудио    |    Преземи содржина: / /


  ВидеаЦели

ВоведКликни за да прочиташ  

На крајот од овој модул ќе знаете:

• главните европски римски правци
• основната историја на европските римски правци
• развој на европските римски правци
• улогата на европските римски патишта за време на Римската империја

Различни видови римски патиштаКликни за да прочиташ  

Римските патишта варирале од едноставни патишта до асфалтирани патишта кои користеле длабоки корита од дробен камен како основен слој за да се осигура дека тие ќе останат суви, бидејќи водата ќе истекувала помеѓу камењата и фрагментите од написаниот материјал, наместо да стане кал во глинени почви. Според Улпијан, постоеле три вида патишта:

  1. Јавни патишта или конзуларни и воени;
  2. Блиски патишта, рурални, патишта од чакал или земјоделски;
  3. Приватни патишта.
Јавните патишта, вообичаено наречени „конзуларни“, ги поврзувале најважните градови. Овие патишта ги преминале римските легии во нивните трансфери и по нив патувале куририте на државната поштенска служба („cursus publicus“).
Покрај мрежата на јавните патишта имало бројни патишта од регионален интерес, кои ги поврзувале помалите населби едни со други или со главните улици, чие одржување било на товар на локалните администрации , и конечно приватни патишта, од локален интерес и одржувано на сметка на заедниците или индивидуалните граѓани кои ги користеле.
Додека јавнтие патишта генерално беа поплочени, секундарните патишта можеле да бидат поплошемни или не, на пример, само со слој чакал или камења: во овој случај тие биле наречени патишта со чакал. После секундарните патишта доаѓаа теренските патишта, нормално непоплочени.
Главни европски римски патиштаКликни за да прочиташ  

Италија – главни патишта:
•    Виа Аемилија, од Римини (Ариминум) до Плаценција;
•    Виа Апија, апианскиот пат од Рим до Апулија;
•    Виа Аурелија од Рим до Франција;
•    Виа Касија, од Рим до Тоскана;
•    Виа Фламиниа од Рим до Римини (Ариминиум);
•    Виа Раетиа, од Верона север преку преминот Бренер;
•    Виа Саларија, од Рим до Јадранско Море (на маршевите);
•    Виа Касилина: Од Рим до Касилинум (денешна Капуа), до денешна Санта Марија Капуа Ветере;
•    Виа Капуа: трајно поврзан Рим со „Civitas foederata Regium“, крајниот врв на италијанскиот полуостров;
•    Виа Номентана: од Рим до Номентум (модерна Ментана);
•    Виа Постумија: бил антички римски пат на северна Италија изграден во 148 година п.н.е. од страна на конзулот Спуриус Постумиус Албинус Магнус. Се простирал од брегот кај Гениа преку планините до Дертона, Плаценција (завршување на Виа Аемилија) и Кремона;
•    Виа Латина: Околу 147 милји од Рим до југот на Италија, Виа Латина потекнува од околу 334 п.н.е., што го прави еден од најстарите конзуларните патишта во Рим;
•    Виа Претестина: Од Рим до Палестрина;
•    Виа Тибуртина: од Рим до Тиволи (латински, Тибур) и потоа кон Пескара (латински, Атернум);
•    Виа Трајана: Го изградил императорот Трајан како продолжение на Виа Апија од Беневентум, достигнувајќи го Брундисиум (Бриндизи) по пократка рута (т.е. преку Канусиум, Бутунтум и Бариум отколку преку Тарентум).

Албанија / Северна Македонија / Грција / Турција
•    Виа Егнација (146 п.н.е.) што го поврзува Дирахиум (на Јадранско Море) со Византија преку Солун.

Австрија / Србија / Бугарија / Турција
•    Виа Милитарис (Виа Дијагоналис, Виа Сингидунум), поврзувајќи ја Средна Европа и Византија;
•    Римски пат во Киликија во јужна Турција;
•    Римски пат на Анкара;
 
Франција
Во Франција, римски пат е наречен voie romaine на народен јазик.
•    Виа Агрипа;
•    Виа Аквитанија, од Нарбон, каде што се поврзуваше со Виа Домитија, до Атлантскиот Океан преку Тулуз и Бордо;
•    Виа Домитија (118 п.н.е.), од Ним до Пиринеите, каде што се приклучува на Виа Августа кај Кол де Панисари;
•    Римски пат (Норд), кој се протега од Данкирк до Касел во Северен Департмен
 

Подрачје на Германија (Германија, Белгија, Холандија);
•    
Римски пат од Трир до Келн;
•    Виа Белгика (Булоњ-Келн);
•    Долни лимеси Германикус;
•    Интерконекции помеѓу Долна Лимес Германикус и Виа Белгика

Среден исток
•    Виа Марис;
•    Виа Трајана Нова;
•    Римски пат Петра, Петра од 1 век, Јордан;

Романиа / Бугарија
•    Трајанов мост и патот железни порти.
•    Виа Трајана: Пат Porolissum Napoca Potaissa Apulum.
•    Виа Понтика: Troesmis Piroboridava Caput Stenarum Apulum Partiscum Lugio

Шпанија и Португалија
• 
   Виа Астурица Бурдигалам ги поврзувала градовите Астурица Августа (модерна Асторга) во Галаеција и Бурдигала (денешно Бордо) во Аквитанија. Добро е познато по тоа што е порта за Сантијаго за религиозната прошетка на Сантијаго (Камино де Сантијаго). Тоа е транс-пиринејски пат;
•    Виа Августа, од Кадиз до Пиринеите, каде се приклучува на Виа Домитија кај Кол де Панисарс, во близина на Ла quонкера. Поминува низ Валенсија, Тарагона (антички Тарако) и Барселона;
•    Камињо де Оро, завршувајќи во Уренсе, главен град на провинцијата Оренсе, поминувајќи покрај селото Реболедо;
•    „Виа де ла Плата“ ја преминува Шпанија вертикално од северна Асторга, главен град на хомонимскиот регион до Севиља, главниот град на Андалузија и е шпанска рута за аџилак до Сантијаго Де Компостела;
•    „Виа Цезараугустана“ ја преминува Шпанија во дијагонала од Сарагоза (во Арагон) до Мерида во Екстремадура;
•    Виа Баетика од Болонија до Кордоба;
•    Виа Тераконекла од Тарагона до Памплона.

Сирија
•    
Пат што ги поврзува Антиохија и Халкида;
•    Страта Диоклецијана, по должината на Лимес Арабиј, минувајќи низ Палмира и Дамаск, и јужно кон Арабија.

Транс-алпски патишта
Овие патишта ги поврзуваа модерна Италија и Германија
•    Виа Клаудија Аугуста од Алтин (сега Кварто д'Алтино) до Аугсбург преку Решенскиот премин;
•    Виа Мала од Милано до Линдау преку преминот Сан Бернардино;

Обединето Кралство
Хај Стрит, дел во англискиот езерски округ, именуван по очигледниот римски пат што поминувал тука, за кој се тврди дека е највисокиот римски пат во Велика Британија. Неговиот статус како римски пат е проблематичен, бидејќи се чини дека е шуплива или потоната лента, додека Римјаните ги граделе своите патишта на агер или насип.
Римски патишта во Британија
•    Улица Акеман
•    Улица Камлет
•    Улицата Дере
•    Улицата Ермин
•    Патеката Фен
•    Улица Фосе
•    Кралска улица
•    Лондон - Запад од англиски римски патишта
•    Патдарс Пат
•    Патот Pye
•    Римски пат од Силчестер до Бат
•    Улица Стане (Чичестер)
•    Улица Стане (Колчестер)
•    Станегејт
•    Виа Девана
•    Улица Утлинг
 

Специјален случај. Виа Францигена:
Виа Францигена е заедничко име на средновековен пат за аџилак која минува од Франција до Рим, а потоа продолжува кон Апулија, каде што имало аџии кои пловеле кон Светата земја. Обично се смета дека има почетна точка од другата страна на Ла Манш, во катедралниот град Кантербери. Како таква, трасата минува низ Англија, Франција, Швајцарија и Италија.
Трасата беше позната во Италија како „Виа Францигена“ („патот што доаѓа од Франција“) или „Виа Ромеа Францигена“ („патот кон Рим што доаѓа од Франција“). Во средновековните времиња тоа било важна патека за аџилак за оние што сакаат да го посетат Светиот Престол и гробовите на апостолите Петар и Павле.

 

Име на дел: Патните мрежи придонесуваат за економијата и културатаКликни за да прочиташ  

Од античките години па сè до денес, транспортните инфраструктури од големи размери ја обликуваат поврзаноста и ја одредуваат дистрибуцијата на економската активност, не само локално, туку и низ различни региони.
Поврзаноста може да има долготрајни последици за поврзаните региони, како што се намалени триење на информации и зголемена културна интеграција. Сепак, сè уште нема доволно информации за потенцијалното потекло на систематските разлики во билатералната транспортна поврзаност и информационите разлики помеѓу регионите (Flückiger et all., 2019).